Nomineret til Årets Patientfokus 2025
Forskningsprojektet CAT sætter patienten i centrum – og giver unge patienter en en stemme. Arbejdet med Ungegruppen i CAT-projektet er en ny måde at involvere unge patienter i sundhedsvæsenet på og vinder anerkendelse ved at blive nomineret i kategorien Årets patientfokus 2025

Forskningsprojektet CAT sætter patienten i centrum – og giver unge en stemme
Hvem driver udviklingen i det danske sundhedsvæsen? Spørger @Lægemiddelindustriforeningen (Lif) og hylder ildsjæle, der sætter nye standarder for patienter og fremtidens sundhed. Blandt årets nominerede i kategorien Årets patientfokus finder du projekt CAT –Child to Adult Transitions – som introducerer en ny måde at involvere unge patienter i sundhedsvæsenet på.
Det er lektor Camilla Ida Ravnbøl, der har beskæftiget sig med de unge patienter og oprettet et brugerpanel i CAT-projektet i samarbejde med cheflæge og lead partner Ada Colic, Reumatologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital.
Læs mere her Her er de nominerede 2025 – Årets bedste kliniske forsøg
Se også opslag på LinkedIn her og her.
📍Fejringen og prisuddelingen sker i Life Science Huset i København den 19. maj 2025.
Ungegruppen i projektet, bestående af unge patienter, har oplevet overgangen i sundhedssystemet på egen krop, og de fungerer som rådgivere i projektet. Derudover har de jævnlige møder med sparring, drøftelser og input til projektet om forbedringer i overgangen fra barn til voksen som patient i sundhedsvæsenet. Ungegruppen deler af deres viden og oplevelser i projektets de tværregionale og tværfaglige møder. På baggrund af flere workshops er informationsmaterialer udarbejdet til formidling af projektets resultater både i somatikken og psykiatrien, da patienternes sygdomsforløb involverer begge områder.
Innovativ metodologi
Projekt CAT introducerer en ny måde at involvere unge patienter i sundhedsvæsenet på. Ved at oprette en Ungegruppe sikres, at unges erfaringer og behov direkte influerer behandlingsforløb og sundhedstiltag. Denne tilgang sikrer en patientcentreret udvikling af sundhedsydelser.
Der er tale om et tværregionalt projekt, som vil forbedre overgangen fra barn- til voksenbehandling og minimere risikoen for at patienterne ”tabes” i overgangsperioden. CAT udvikler og implementerer transitionsprogrammer på tværs af grænser baseret på forskning om unge patienters behov og erfaringer. Programmerne forbereder patienterne på deres transitionsproces via transitionsteams, workshops og digitale løsninger. CAT bygger på tværnationalt samarbejde, erfaringsudveksling og kapacitetsopbygning imellem hospitalerne.
Klinisk impact
Overgangen fra børne- til voksenafdeling er en særlig sårbar fase for unge patienter. Ved at etablere transitionsteams, workshops og et dedikeret netværk af unge med egen erfaring, understøtter projektet en bedre overgang, hvilket kan forhindre afbrudt behandling og forringe sygdomsforløb.
Tværfagligt samarbejde
Projektet samler sundhedsprofessionelle, unge patienter og deres pårørende i et samarbejde på tværs af discipliner og landegrænser. CAT bygger på et tværnationalt samarbejde mellem hospitaler i Danmark og Tyskland og inkluderer unge patienter i alderen 15-25 år samt deres forældre og sundhedspersonale.
Ungegruppen fungerer som bindeled mellem patienter og sundhedsvæsenet og sikrer, at sundhedsprofessionelle får indsigt i patienternes reelle behov.